5 Ağustos 2013 Pazartesi

Dostluğa Adanmış Yıllar - Şükrü ÜNAL

Kemah Köyleri Dostluk Futbol Turnuvası’nın kitabı yayınlandı!

1978'den 2011'e Eşi benzeri olmayan bir turnuvanın sıradışı öyküsü...


Şükrü Ünal’ın kaleminden;

“Dostluğa Adanmış Yıllar”

 
Kemah Köyleri Dostluk Futbol Turnuvası denilince ilk akla gelen isimlerden biri olan sayın Şükrü Ünal, 10 yılı aşkın bir çalışmanın ürünü olarak yazmış olduğu ve turnuvanın ilk 34 yılını anlatan kitabı, “Dostluğa Adanmış Yıllar” yayınlandı.

Kemah Köyleri Dostluk Futbol Turnuvası'nın kurucu başkanı olan ve 6 dönem turnuva başkanlığı yapan sayın Şükrü Ünal, turnuvanın bugünlere gelmesinde ve kurumsallaşmasında çok önemli bir rol oynamıştır. 

Uzun yıllardır böyle bir çalışmanın eksikliği hissediliyordu. Sayın Sükrü Ünal bu çalışmasıyla büyük bir boşluğu doldurmuş oldu. Kitap, bundan sonra yapılacak çalışmalar için kaynak bir kitap olmanın yanında, ufuk açıcı bir çalışma niteliğindedir.

Ünlü bir sözdür : “Futbol Asla Sadece Futbol Değildir”,

Kemah Köyleri Dostluk Futbol Turnuvası’da sadece bir Futbol Turnuvası değildir dersek; sanırım bu sözü Kemahlılar açısından daha da anlamlı kılar.

Bakınız yazar bu sözü karşılayacak argümanlara kitabında nasıl yer vermiş :

“Amacımız, gençleri bir araya getirip kaynaştırmak, örf ve adetlerimizi yaşatmak, eski dostluklarımızı yeniden canlandırmak, kalkınmayı ve gelişmeyi sağlamaktı. Bunun için futbolu bir araç olarak gördük. Her genç bu zevki paylaşmak ister diye düşündük. Bu insanoğlunun fıtratında vardır. İşte insanoğlunun bu yaradılışında var olan bu özelliği araç olarak kullanarak, Kemah köylerini bir araya toplamak, Kemahlıları birbiriyle kaynaştırmak, kalkınmayı sağlamak düşüncesiyle yola çıktık. Yani İmdat Çakmaktaş’ın sözleri sloganımız oldu. “Köyde birlik, köylerde birlik, kazada birlik, vilayette birlik ve Türkiye’de birlik.” Köyünden seneler evvel çıkmış Kemahlıları tribünde kucaklaştırdık. Kemah’ta beraber olduğu kişinin oğlunu, kendi oğlu ile top koştururken gördüğünde mutlu olacağını düşündük. Kemahlı gençlerin kötü yollara düşmesini engelledik. Birbirleriyle tanışmalarına vesile olduk, yeğenlerin, aynı köylü gençlerin burada tanışıp kaynaştıklarına şahit olduk. Tabii bu amacımızı gerçekleştirirken Kemahlılar da futbol zevkini doyasıya yaşasın istedik ve onlara futbolun tüm zevkini tattırdık. Bu arada gençler örf ve adetlerini öğrendiler, gelecek kuşaklara ışık tuttular, yaptıkları ticari işleri birbirlerine sundular, bbirbirleriyle alışveriş yapmalarını sağladık, gençlere spor yapma imkanı sunmuş olduk. Kötü yol ve yerlerden uzak tuttuk. Köyümüzü, Kemah’ımızı unutmadık. Gençlerin köyüne ve Kemah’a gitmesine vesile olduk. Köylerde, Kemah’ta, hatta İstanbul’da kalkınmayı ve geşlişmeyi sağlamaya çalıştık. Bana göre, Kemahlıları birbirleriyle kaynaştırmayı başardık. Kalkınmayı ve gelişmeyi tam sağlayamadık. Bunun için de gayret göstermeliyiz.”

Bu eşi benzeri olmayan yerel futbol organizasyonunu bütün boyutlarıyla bir kitaba sığdırmak elbette mümkün değildir. Ancak Sayın Şükrü Ünal mümkün olabilecek çok şeyi bu kitapta bir araya getirmiş. Ve sonuçta 366 sayfalık arşivlik çok özel bir eser ortaya çıkarmış.

Bir solukta okunan kitap; şu ana başlıklardan oluşmaktadır.

·         Kemah Tarihçesi

·         Önsöz

·         Turnuvada Yaşadıklarım, Gördüklerim

·         Anılar

·         34 Yıldır Turnuvada Başkanlar, Katılan Köyler

·         34 Yılın Özeti Kronolojik Sıralama

·         Önerilerim

·         Kurucu ve Başkanların Görüşleri

·         Aramızdan Ayrılanlar

·         Centilmen Takımların Fotoğrafları

·         Turnuvadan Seçme Fotoğraflar
·      Turnuvaya Katılan Köylerin Bilgileri

Sayın Şükrü Ünal bu kitabı yayınlayarak Kemah Köyleri Dostluk Turnuvasına büyük bir katkı daha sunmuştur. Kendisinin bu çalışması her türlü taktirin üzerindedir. Eşsiz bir kaynak kitap niteliğinde olan ve birbirinden ilginç anekdotlarla ve orjinal fotoğraflarla süslü bu eseri değerlendirirken, yazarın geleceğe dair önerileri de dikkatle değerlendirilmeli ve tartışılmalıdır. Özellikle futbolla ilgilenen ve İstanbul'da yaşayan her Kemah'lının mutlaka kendisinden bir şeyler bulacağı bu kıymetli esere sahip çıkılması ve hakettiği değerin verilmesi ümidi ile;

Sayın Şükrü Ünal’ı bu çok değerli çalışması için kutlar, şükranlarımızı ve saygılarımızı sunarız.

Abdullah Bozdemir
Kemahkalesi.com

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ!


ŞÜKRÜ ÜNAL'ın kişisel web sayfası
www.sukruunal.com




ŞÜKRÜ ÜNAL'ın 1988 yılı Turnuva Açılış Töreninde Yaptığı Konuşma


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder